luni, 3 septembrie 2007

Un articol in presa romaneasca despre Yalom psihoterapeutul

Am gasit zilele trecute, in arhiva online a ziarului Adevarul, un articol foarte bun despre Yalom si povestile lui - cum sa le spun, "despre psihoterapie" sau "psihoterapeutice"? Articolul ii apartine Stelei Ghetie si se numeste "Omul din oglinda". Redau mai jos un scurt fragment din acest articol - pentru varianta intregrala, trebuie sa mergeti la sursa.

"Irvin D. Yalom este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford şi autorul a numeroase cărţi de psihoterapie, printre care unele texte clasice (Existential Psychotherapy, de pildă). Volumul Love’s Executioner & Other Tales of Psychotherapy reuneşte zece poveşti detective despre sufletul omenesc, relatate „cu agerimea de povestitor a lui O. Henry şi cu umorul lui Isaac Bashevis Singer", după cum notează San Francisco Chronicle.

Ce îl deosebeşte pe Irvin Yalom de alţi practicanţi ai psihoterapiei este refuzul de a adera la o doctrină, oricare ar fi ea, în acest domeniu. Căci, spune autorul, „capacitatea de a tolera incertitudinea e o primă calificare necesară în această profesie. ...Puternica tentaţie de a dobândi certitudinea îmbrăţişând o şcoală ideologică şi un sistem terapeutic strict e înşelătoare: o asemenea convingere poate bloca întâlnirea, incertă şi spontană, fără de care nu există terapie eficace".

Un comentariu:

Florentina Palada spunea...

Uite ce fac unii romani pe 1 ianuarie: stau si cauta pe Internet despre Yalom. Astfel am dat peste blogul tau.

Chiar imi doream sa comand niste carti ale lui. Ma bucur ca am dat de tine astfel. Eu ma ocup de terapie centrata pe persoana, sunt prietena Danielei Ploiesteanu si chiar am contribuit la intrebarile pe care ni le-ai dat pentru site.

Daca ai din cartile lui, m-as bucura sa citesc ceva inainte sa le cumpar (cu exceptia celei traduse, Plansul lui Nietzsche si a celei de terapie de grup).

Tinem legatura. La multi ani si spor la treaba!

Florentina Palada
flo.palada@yahoo.com