marți, 19 februarie 2008

Aparitie editoriala de exceptie: "Calaul dragostei"

In sfarsit, va aparea si in romaneste, la Editura Trei, cea mai cunoscuta carte a psihiatrului american Irvin Yalom: Love's Executioner, tradus la noi, destul de inspirat, prin "Calaul dragostei".

Anterior acestei carti, Yalom mai fusese tradus in romaneste doar cu romanul lui de fictiune, "Plansul lui Nietsche". "Calaul dragostei" nu este un roman propriu-zis, desi tehnica si stilul in care este scris trimit foarte mult la ideea de literatura de fictiune, ci mai degraba un amestec de fictiune si realitate. Nu sunt un expert in ale literaturii, sunt convins insa ca exista pe undeva un termen pentru genul acesta de scrieri in care autorul isi povesteste, cu mijloace literare, experientele cele mai reale, fara a le denatura mai mult decat este nevoie pentru a indeparta elementele de identificare ale personajelor si a face curgerea povestirii mai lipsita de asperitati, repetitii si neclaritati. Cel putin in domeniul literaturii psi de la noi, o astfel de abordare reprezinta o noutate. Poate doar "Mumia de la masa din sufrageria", o colectie de povestiri adunate intre coperti de Jeffrey Kottler - un alt "psi" american la fel de prolific, prea putin tradus la noi - sa mai contina acelasi gen de povestiri.

Psihiatru si psihoterapeut de o valoare incontestabila, promotor al abordarii existentialiste in practica psihoterapiei, Yalom aseaza in poveste experientele clinice dragi lui. Caci fiecare profesionist psi are ocazia, de-a lungul activitatii sale si prin specificul acesteia, de a avea acces la povesti de viata si intalniri cu oameni de exceptie. Yalom le colectioneaza si face din ele literatura si documentatie stiintifica in acelasi timp. Cartile lui pot fi intalnite atat in sectiunea "fictional" a oricarei "bookstore", cat si in cea de "psychology", fiind citite deopotriva, cu aceeasi aviditate, de studentii la psihologie sau rezidentii de psihiatrie interesati de psihoterapie, cat si de publicul larg.

Autor al bine cunoscutei "Existential Psychotherapy", Yalom este cel mai cunoscut nume al curentului de psihoterapie existentiala din Statele Unite. Notiunile centrale ale acestei abordari sunt cele legate de lipsa de sens a existentei umane, confruntarea cu boala si moartea, singuratatea, libertatea, vointa si responsabilitatea. Binenteles, toate acestea se regasesc in scrierile sale de "fictiune", oferite cititorului intr-o alta forma, poate mai usor de receptat si asimilat decat "aridul" tratat de psihoterapie existentiala (desi, in treaca fie spus, usurinta autorului de a scrie intr-un mod coerent si aerisit, punctat cu numeroase exemple si chiar glume, face dintr-un asemenea tratat o lectura nu doar instructiva, ci si placuta).

Au trecut niste ani, vreo 7-8, de cand am citit Love's Executioner - cartea prin care eu am facut cunostinta cu Irvin Yalom si m-a determinat sa ii cumpar, de atunci, toate cartile - si n-as putea sa va mai dau prea multe amanunte legate de continutul acestei carti dragi mie. Oricum, poate ca e mai bine sa pastrez un pic de mister si sa va indemn doar sa cititi aceasta carte. Mai ales daca aveti tangenta cu psihologia, psihoterapia sau psihiatria, o veti aprecia cu siguranta. Eu unul abia astept sa o recitesc.